Huliganer i EM och gamla försvarsanläggningar

En militärbunker

När militären lägger ner eller flyttar sin verksamhet lämnas ofta spår kvar. Det kan vara övergivna bunkrar, stridsvärn, skyddsrum eller andra typer av byggnader och fästningar. Dessa fascinerar och lockar till sig besökare som vill titta närmre på det som en gång var hemligt.

En del övergivna militäranläggningar bjuds ut till försäljning på den privata marknaden och blir till festlokaler, spektakulära hotell eller bostäder. Andra ägs fortfarande av staten och visas upp under guidade visningar.

Är du intresserad av att köpa en gammal militäranläggning så kan du hålla utkik på Fortifikationsverkets webbplats, det är de som håller i försäljningarna när anläggningarna säljs av staten. Anläggningar som Fortifikationsverket redan sålt ut kan senare dyka upp på Blocket eller Hemnet.

Jag skulle gärna själv äga något gammalt skyddsrum, men jag tror det krävs en hel del pengar och arbete för att få de gamla anläggningarna att nå upp till bostadsstandard.

EM och huliganer

Jag har blivit lite förskräckt av alla incidenter som inträffat under fotbollsmatcherna i EM. Terrorhotet är skyhögt och Frankrike har utlovat hög säkerhet, och trots detta har huliganer kunnat smuggla in bengaler och ställa till med bråk. För mig är det obegripligt hur de har lyckats få in bengalerna på arenan! Vad mer kan man lyckas smuggla in? Jag läste också i något kommentarsfält hos någon av kvällstidningarna att de inte ens hade visiterat besökarna inför matchen mellan Sverige och Irland. Låter ju helt galet?!

Sen undrar man också hur huliganer kan komma att släppas in. De kroatiska huliganerna hade ju förvarnat om att de skulle ställa till med bråk, kunde man inte på något sätt ha identifierat dessa och stoppat dem från att komma in på arenan?

Nej, jag vill inte ens tänka på vilka fler säkerhetsbrister det kan finnas kring EM-arrangemanget just nu. Jag försöker fokusera på fotbollen istället och mina spelkuponger. På senaste tiden har det inte alls gått vägen, tror inte jag tippat rätt i någon av de senaste matcherna. I kväll bettar jag i alla fall på seger till Tyskland som möter Nordirland. Den matchen borde Tyskland inte kunna förlora. Oddset på att Nordirland tar hem segern i matchen är skyhöga 16,50, det läste jag på vinstraden.se som har en oddsjämförelse. Kvällens match mellan Ukraina och Polen kommer jag inte ens försöka våga mig på att betta på! Känns som att det kan sluta hur som helst.

I morgon är det dags för Sveriges sista match i gruppspelet, då möter de Belgien. I dag avslöjade Zlatan att detta blir hans sista landskamp för Sverige och att han slutar när EM är över.