Försvarsmaktens avelsprogram och Vinter-OS 2018

För några veckor sedan släpptes de sista avsnitten av P1 Kalibers granskning av försvarsmaktens avelsprogram. De har synat och granskat, kritiserat och berättar nu vad de kommit fram till i en poddserie.

Vi kan börja i ena änden. Som några av er kanske är bekanta med, så har Försvarsmakten i Sverige ett speciellt avelsprogram för att ta fram tjänstehundar enligt deras kriterier. Det är uteslutande schäfrar och tanken är att kunna avla fram exakt de individer som de vill ha i tjänst. Kraven är som sagt höga och uppdraget började för över 10 år sedan, när staten finansierade de första avelsdjuren.

Det är här det hela börjar, kan man säga. De hundar som köptes in kostade riktigt mycket – en hund kunde kosta uppemot 200 000 kronor om inte mer. Sammanlagt lades ett antal miljoner kronor på avelshundar och många av dem saknade meriter och några hade inte ens fött en kull tidigare.

Några säger att det här är de summorna som man får lägga om man ska hitta hundar som uppfyller de kraven som FM ställer. Några säger att det här är ofattbara summor och att ett rimligt pris hade varit runt 20 000 kronor. Några säger också att man inte alls visste vad det var man fick, när man köpte en hund som inte hade några speciella meriter eller ens haft en kull tidigare.

Hur som helst kan jag rekommendera att lyssna på serien som finns på Sveriges Radios hemsida och där du hittar andra poddar. Det ger en intressant vinkel på vad som egentligen hänt och vad som händer inuti verksamheten. FM har också gått ut med ett infoblad (visserligen från 2013) som förklarar lite mer om vad de egentligen menar och gör. Bladet är skrivet av FM Avelsansvarig och gavs ut i oktober 2013.

Ryssland i OS

För övrigt tänkte jag ge en snabb uppdatering om Ryssland. Ja, inte i freds- eller krigssyfte och egentligen inget som rör försvarsmakten eller Sverige så värst mycket. Jag tänkte mest bara relatera till mitt inlägg om “den ryska björnen” som många är lite rädda för. Det närmar ju sig med Vinter-OS 2018 som jag personligen ser mycket fram emot. Jag är ju främst intresserad av att se hur det går för Sverige, men också för grannländerna som Norge, Finland och Danmark.

Ryssland iallafall. De har ju drabbats av en rad av avslöjande om dopning och det har pratats om att de har använt det kontinuerligt. Sju atleter har blivit avstängda på livstid (!) för doping hitintills. Ryssland och den ryska flaggan har nu blivit bannlyst från OS 2018, men de som vill får tävla under neutral flagg. Vill någon rysk atlet (som inte blivit avstängd då alltså) vara med så får de detta. Det har också Putin sagt, att han inte kommer hindra någon från att delta under neutral flagg.

Det ska bli spännande att se hur ett OS utan Ryssland blir. Jag kommer iallafall följa det mesta som händer om OS på sidan Vinteros.se, där jag hittade den här nyheten om Ryssland. Jag har kikat lite grann där nu och det verkar som att det finns en hel del vettigt att läsa om de Olympiska Spelen.