Försvarets flygdag 2019

Flyguppvisning stridsflyg

Försvarets flygdag 2019 arrangerades på F17 i Kallinge, Ronneby. Under dagen bjöds det på massor av flyguppvisningar och utställningar för både den militärt intresserade och den flygintresserade. En av höjdpunkterna var uppvisningen av nya Jas 39E Gripen som flögs in och visades upp av en testpilot från SAAB. Nya Jas 39E Gripen blir den fjärde generationen i Gripen-serien och kommer även att finns i en tvåsitsig modell som kallas för Jas 39F Gripen.

Den fjärde generationen JAS-plan kallas även ibland för Supergripen eller New Generation då planet fått en genomgripande uppgradering och prestandaökning. De nya planen ska bland annat ha både större bränsle- och lastkapacitet än tidigare. Första provflygningen gjordes redan 2017, men det var först under försvarets flygdag 2019 som ett plan ur den nya generationen visades upp för allmänheten för första gången. E-modellen har beställts av både det svenska och brasilianska försvaret och beräknas börja levereras i år. Brasilien har beställt 36 plan och det svenska försvaret har beställt 60 plan som väntas vara färdiglevererade under 2024 – 2026.

Under flygdagen visades även äldre svenska stridsflyg som J 32 Lansen, J 35 Draken, AJS Viggen och J29 Tunnan upp. Uppvisningen inkluderade även helikoptrar som bland annat visade hur brandbekämpning från luften kan se ut. Dessutom deltog utländska stridsflyg från till exempel Schweiz och Finland i uppvisningen och på marken stod gott om plan att betrakta på nära håll, till exempel en civil DC 3:a och försvarets jetplan för persontransporter. Den som ville kunde även få gå ombord i lastrummet på ett av försvarets stora Herculesplan.

Årets evenemang lockade runt 30 000 åskådare. En betydligt lägre publiksiffra än väntat då man planerat för 75 000 besökare efter förra årets stora intresse för flygdagen i Uppsala då 140 000 kom och tittade på uppvisningarna.

Försvarets flygdag arrangeras en gång om året och nästa år arrangeras den på Skaraborgs Flygflottilj i Såtenäs den 29:e september. Evenemanget är öppet för allmänheten och gratis att besöka. Hörselkåpor eller öronproppar rekommenderas då det bullrar mycket från flygplanen.