Den underliga historien om Sveriges försvar

Utbildning hos försvarsmaktenHej på er igen! Nu har det hänt saker i det militära, minsann! Senast jag skrev var det ju tänkt att Sveriges Försvarsmakt skulle få in nya rekryter genom att göra det coolt och lockande för ungdomar. Det kan vi nu kanske hålla med om att det gick, ja, sådär. Det blir helt plötsligt lite för lätt för ungdomarna att gå med och sen gå ut, eftersom det bara varade i tre månader.

GMU

GMU, som står för Grundläggande Militär Utbildning, var tänkt att fungera som en anställning i Försvarsmakten och ge en utbildning på ungefär tre månader. Det lockade många och det gick väl mer eller mindre som de tänkt – de fick in fler rekryter utan värnplikten. Utbildningarna blev tuffa och likaså intagningskraven – nu när det var en kort tids anställning fick man pressa in mycket på kort tid.

Det gick väl bra ett tag, tills man insåg att de man nyss utbildat inte riktigt fortsatte. Fler än man trodde hoppade av efter de var färdiga med GMUn. De hade då jobbat i tre månader, fått något bra på CVt, lite pengar på kontot och några nya kompisar. Det var väl delvis det som FM hade tänkt, men de hade ju också tänkt att de skulle stanna kvar och börja arbeta efteråt. Nu slutade många och tanken med GMU försvann.

GMU + befattnignsutbildning

Så kom nästa försök – GMU med inbakad befattningsutbildning. Tanken var nu att rekryterna skulle gå GMU i tre månader, plus befattningsutbildningen som går direkt efter och varierar i längd. Efter detta var de klara och utbildade till en riktig befattning, vilket också ökade antalet som stannade inom FM. Det blev mer lyckat, men tyvärr så minskade ansökningarna drastiskt vilket ledde till att de inte riktigt fyllde ut de platser som behövdes. Det gick bra, men inte riktigt så bra som de tänkt.

Tillbaka till värnplikten

Nästa steg blev att gå tillbaka några år i tiden. Nu har värnplikten precis kommit tillbaka och kallelserna har börjat dimpa ner i lådorna hemma hos ungdomarna. Ungdomarna ska nu ut på rekryteringstest för att se vad de kan ha för uppgift inom totalförsvaret och kanske kommer fler kunna fylla del platser som behövs. Även att den allmänt värnplikten är igång så kommer det ändå finnas möjlighet till att gå en grundläggande utbildning och befattningsutbildning, för de som siktar lite högre och vill in. Det blir spännande att se vad som komma skall och hur utfallet blir av värnpliktens återkomst. Förhoppningen är att få ett starkare totalförsvar och troligtvis tog vi ett steg närmre det, med denna satsning.

Kuriosa: tydligen kommer många ungdomar få betala vite då de inte svarat på kallelsen. Det end de egentligen skulle göra är att skicka tillbaka ett brev på posten, alltså lägga ett kuvert i en brevlåda. Dock verkar många ha missat, eller låtit blir detta, vilket leder till vite. Hur det går sedan för dem återstår att se.